DEELNEMERS 17e BONIFATIUSLOOP TROTSEERDEN DE KOU. ALLE LOF VOOR DE VRIJWILLIGERS.

De Stichting Bonifatiusloop Dokkum organiseerde zaterdag 17 maart 2018 voor de 17e keer deze mooie loop in Dokkum samen met de Loopgroep Dokkum en Loopgroep Hugo Veenker en de Sportvereniging  Friesland uit St.-Jabik. en de Sportstichting Metslawier.

Men heeft al verschillende weersomstandigheden meegemaakt maar deze keer was het wel extreem, temperaturen om het vriespunt maar heel harde wind kracht 6 met uitschieters tot 9 en gevoelstemperatuur van min 10 graden. Geen weer voor de Mooiweerlopers, en zeker niet voor de honderd vrijwilligers die onderweg en aan de finish op hun post moeten staan totdat iedereen voorbij of binnen is. Daarom had het bestuur de vrijdags besloten de halve marathon niet te houden maar daar voor in de plaats een 10 mijl, 16.1 km, te houden samen met de 5 en 10 km, jeugdloop en de wandeltocht.

In de begin jaren toen de loop is ontstaan vanuit de tijdloop die samen met de wielerronde de Woudenomloop werd georganiseerd trok men lopers uit heel het Noorden en zelfs van over de afsluitdijk. In de loop der jaren zijn er zoveel lopen bij gekomen in Friesland maar ook in Groningen en Drenthe dat die lopers kozen voor een loop dichter in de buurt van hun woonplaats. Ook zijn er traillopen ontstaan die steeds meer lopers trekken en die op de Waddeneilanden zijn zeer in trek en daarom is de enkele jaren geleden trail op Ameland die op dezelfde zaterdag dan de Bonifatiusloop wordt gehouden een grote concurrent geworden, ook de verplaatste Nacht van Groningen naar deze zaterdag kost de organisatie veel lopers uit die provincie en de griep heeft veel lopers weerhouden om mee te doen nu het zo extreem is met die snijdende ooster wind. Van de 60 voor aangemelde halve marathon lopers koos de helft voor de 16.1 km en de rest bleef thuis of koos voor de 10 km die dit jaar ook exact 10 km was.   

Het Bronplein was voor dit evenement weer prachtig aangekleed met hekken met daarop de spandoeken van de sponsoren, Vlaggenmasten en banners beschikbaar gesteld door de Dokkumer Vlaggen Centrale. Gezellig en de boerenkapel De Boljeiers uit Tynje.

De zon scheen zaterdagmorgen dus gingen de goed aangeklede wandelaars van start voor hun 35 – 20 – 10 km tocht. Mooie routes en ook hierbij de nodige verkeerregelaars, Rode Kruis medewerkers, er waren van hun 15 personen beschikbaar, en stempelaars, onderweg kon men iets nuttigen maar na de finish bij de Sionsberg van de zorggroep Pasana  was er koffie/thee en soep en kon men zich lekker opwarmen in de kantine. Iedereen kreeg een Elstarappel aangeboden door de Nieuwe Dockumer Courant, ook de hardlopers jeugd en senioren werden na de finish getrakteerd op een heerlijke appel. Vele honderden wandelaars genoten van deze tocht uitgezet en verzorgd door de Sportstichting Metslawier. Als herinnering kreeg men een  grote handdoek met daarop Bonifatiusloop  mee naar huis. Een heel nuttige herinnering waar de deelnemers de organisatie voor bedankte.

Voor de  Kabelnoord Kidsrun 2018 was net als in de voorgaande jaren grote belangstelling, Met 225 voorinschrijvers is de organisatie best tevreden en is de deelnemende scholen dankbaar voor hun medewerking. Hugo Veenker van de gelijknamig loopgroep had op deze scholen een atletiekles verzorgd  met het project RenSpringGooi deze was samen met de Atletiekunie en Buurtcoaches opgezet en kregen 28 basisscholen een atletiekpakket. Hieraan was een fotowedstrid verbonden welke werd gewonnen door de Groen v.Prinsterenschool, 2eBurgerschool beiden uit Dokkum en 3e Bij de Boarne uit Niawier. Deze prijzen en de startschoten van de kidsrun werden verzorgd door Dennis Veenker, de bekende Bobsledesporter die net buiten de deelname viel voor de Olympische spelen dit jaar maar gaat door voor de spelen in Peking over 4 jaar.

De kidsrun was ook nu weer een prachtig succes, veel ouders en familie langs de dranghekken, Jan Kooistra deed verlag, Appie van Albert Heijn was aanwezig, veel fotograven en met voorlopers voorop om de grote groep in toom te houden en valpartijen te voorkomen. Ze liepen ook nog voor het goede doel, Het Jeugd Sport Fonds Niek Geelhoed directeur van Kabelnoord kon aan Wytze Visser van dit fonds een bedrag van € 1250,00 overhandigen en dat is veel meer dan vorig jaar toen hij € 335,00 kreeg van de € 670,00 die hij moest delen met de Clow4care stichting. Wytse was heel blij met dit bedrag, veel kinderen die om financieel redenen niet aan sport konden doen wordt nu een mogelijkheid gegeven aan dit wel te doen. Een stichting die heel goed werk doet in eigen omgeving. De jeugd had al een t-shirt gekregen en droegen die al maar kregen na het volbrengen van hun rondje Bron en Bronlaan een medaille, ijsco bon van bakker Eddy de Jong en limonaden en Elstarappel bij de verzorgingswagen van SV Friesland.

Voor de 10 mijl een dertigtal lopers en daarbij één vrouw Ria Lok uit Damwâld, ze volbracht deze afstand in 1.18.46  De Duitse vereniging uit Fulda  was weer met een bus vol lopers naar Dokkum gekomen, Ilyas Iman van deze club won vorig jaar de halve en was nu ook de winnaar van de 10 mijl in 52.36 voor Riekele Kobes Heerenveen SV Friesland 53.58 en clubgenoot van Ilyas, Lorennz Rau 54.41 de volledige uitslagen staan op de site van Iwan die ook zelf aanwezig was, www.uitslagen.nl

De startschoten werden gelost door Elly Leijstra Brandgum, zij is van de Stichting STOPhersentumoren, welke zich inzet voor vooronderzoek naar deze ziekte. Zij mocht een bedrag van € 850,00 ontvangen en was daar de organisatie en lopers erg dankbaar voor. 

De 10 km werd weer gewonnen door Paul Geertsma uit Goutum Lionitas in 33.34 voor de 4e keer achtereen, 2e Bram Kielman Grou  L.Gr.Hugoveenker 34.07 en Jort v.Zutphen Weidum SV Friesland 34.58 Vrouwen: Rianne Harmsen Drachten 41.06  2e Anja v.Zutphen Weidum SV Friesland 46.37 3e Thea v.d.Meulen Sneek SV Friesland 49.08

5 km; 1e Olaf Jan Bosscher Munein L.Gr.Hugoveenker 16.12 2e Janco Rijpstra Oentjerk Lionitas 16.30 3e Jelmer v.d.Veen Goutum  Lionitas 17.27 Vrouwen: 1e Lisanne Jager Leeuwarden Lionitas 20.59 2e Mirjam Hardholt Dokkum 24.23  3e Ilse Spijksma Dokkum 24.44 

Voorzitter Sijtze Hellema was een tevreden man en bedankte iedereen voor haar/zijn inzet. 

 Fotoreportages: Christiaan Valk, rtvnof, waldnet, 

https://www.flickr.com/photos/valkeventproductions/sets/72157691523848412

http://www.rtvnof.nl/koude-17e-editie-bonifatiusloop/

https://www.waldnet.nl/…/IJskoude_17e_Bonifatiusloop_Dokkum…

Informatie:

SV Friesland

Hofstraat 9
9079 MC
St. Jacobiparochie
0518-491363
info@svfriesland.nl

 

logo runningcenter

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

logo berenloop   logovlieland   logo 01BLACK